Новини

Монако еПри се завръща през април
03.29.2022 11:24:12

Монако еПри се завръща през април

 

 

 

Формула E, позната още като еПри, е първата в света изцяло електрическа състезателна серия, която стартира първия си сезон през 2014 г. Единадесет отбора с общо 22 пилоти, много от които бивши пилоти от Формула 1,се състезават един срещу друг в дванадесет големи града в цели пет континента. Новопроектираните пътища в градските центрове се използват като писти за провеждане на събитието директно пред зрителите.

Екология, икономичност и устойчивост са в основния фокус на цялостната концепция на Формула Е. Серията цели да осигури конкурентна среда за автомобилната индустрия, за да напредне развитието и използването на електрическите автомобили. Откакто направи своя дебют на територията на Олимпийския парк в Пекин през 2014 г., Формула Е се превърна в глобална развлекателна марка за моторни спортове и устойчивост. През 2022 г., с 12 отбора и 24 пилоти в мрежата, шампионатът се превръща в дестинация за най-добрите световни отбори по моторни спортове и състезателни таланти.

Един от домакините на състезанието с електрически болиди е пистата Монте Карло. Състезанието Монако еПри 2022 ще се завърне на легендарната писта този април. Улиците на Монако са наситени с традиции в моторните спортове и тази иконична писта е идеалното място за електрическото състезание. Миналия сезон теренът показа зашеметяващи гледки около Княжеството с изобилие от изпреварвания, битки до финалната линия, хълмове и високоскоростни участъци, подлагащи на изпитание уменията на водачите. Допреди година ралито се осъществяваше на съкратен вариант на пистата на Формула 1. Тази година, за допълнителен адреналин на състезателите, електрическите болиди отново ще могат да се състезават по продължението на цялата писта.

През изминалата седмица от Формула E потвърдиха, че новият модел Gen3 ще направи своя публичен дебют в Yacht Club de Monaco на 28 април, точно преди старта на Monaco E-Prix 2022. Автомобилът от ново поколение Gen3, който ще се състезава от сезон 9, ще бъде представен на производители, отбори, пилоти, партньори и други VIP гости на вечерното събитие.

 

 

„Състезателният автомобил на Формула E Gen3 представлява скок в бъдещето за моторните спортове и електрическата мобилност”, каза Джейми Рейгъл, главен изпълнителен директор на Формула E. „Проектиран да демонстрира, че високата производителност, ефективност и устойчивост могат да вървят ръка за ръка без компромис, автомобилът Gen3 е най-мощният, най-лек и най-бърз състезателен автомобил до момента. Очакваме с нетърпение най-накрая да разкрием Gen3 в Монако - място, наситено с история на автомобилните състезания, и да видим как колата осветява градските улици по целия свят през следващия сезон.”

Автомобилът Gen3 е доказателство за технологичното развитие, постигнато в шампионата. Формула E работи в тясно сътрудничество с FIA и водещи в индустрията инженери и експерти в областта на устойчивостта, за да гарантира, че Gen3 също ще постави еталон за устойчивост при високопроизводителните състезателни автомобили.

Това е първият автомобил от Формула E, създаден в съответствие с т.нар. Мислене на жизнения цикъл (Life Cycle Thinking); с проектиран втори живот за гуми, части и акумулаторни батерии. Освен това, Gen3 ще бъде с нулеви въглеродни емисии, което ще подсили статута на Формула E като първата спортна серия с нулев въглероден отпечатък.

Освен на Формула Е, бляскавата и вълнуваща дестинация на град Монако ще бъде домакин и на много други международни събития през 2022 г. Сред тях са Гран при на Формула 1 на Монако, което ще се проведе в края на май, известното събитие EPT (European Poker Tour), един от международните турнири по покер на живо на PokerStars, и луксозното яхтено изложение Monaco Yacht Show 2022, което е предвидено за края на месец септември. Ежегодно Княжеството е домакин на грандиозни събития от света на забавлението, технологиите и луксозните стоки, което превръща Монако в изключително желана дестинация.

През сезон 2020/2021 електрическите болиди на Формула Е се справиха успешно с цялото трасе на пистата от 3.3 км, а самото състезание беше определено като едно от най-великите в историята на ралито. Победител стана Антонио Феликс да Коща от DS Techeetah, а най-бърза обиколка записа Щофел Вандорн от Mercedes-EQ (2021) - 1:34.428. Тазгодишното издание на Монако еПри ще включва 12 отбора и 24 състезатели, но победител ще бъде само един.