Новини

Тесла Модел 3 - най-достъпният електромобил
10.27.2016 18:04:07

Tesla Model 3

Модел 3 на Тесла  е един от най-ревностно чаканите автомобили. Изглежда целият свят няма търпение да получи базовият модел на марката, а стотиците хиляди предварителни поръчки на стойност над 10 милиарда долара го доказват.Ето какво знаем за Модел 3 - това е най-достъпният модел на Тесла, а излизането му е планирано за някъде през 2017г.

Всички нови модели на  Тесла ще бъдат оборудвани с  автопилот

На 19 октомври от Тесла Моторс обявиха, че всеки модел от този момент нататък ще бъде оборудван с автопилот. Това включва и най-достъпния автомобил на марката - Модел 3. За да бъде ясно, това не означава,че Модел 3 ще бъде напълно автоматизиран веднага след излизане от автосалона. Все още има значителни препятствия, които трябва да се преодолеят, преди това да се осъществи. Едни от тях са правната бюрокрация и оптимизацията на автопилотния софтуер.

Развивайки се изключително бързо,от Тесла Моторс ни уверяват, че анализират милиони реално изминати километри, за да направят автопилотът по-безопасен и от най- добрия човешки шофьор.

Ще може да спите в Тесла модел 3

Собствениците на Модел 3 ще могат да прибират задните седалки, за да се получи равна повърхност. По този начин се добавят допълнителни 170 см  зад предните седалки. Или накратко казано,  с прибрани седалки купето на Модел 3 се превръща в палатка(camper mode), въпреки че по-високите пътници ще трябва да спят настрани. Модел3 ще бъде напълнoтиха, както всичкиелектромобили, така че щее напълно възможно климатикът да работи цяла нощ, стига да има достатъчно батерия.

Модел 3 ще включва трето поколение батерия на Тесла

Tesla Model 3 Battery

Модел 3 ще се възползва от наскоро откритата нова технология в  производството на батерии - ултра бързите Р100D варианти на Модел S иМодел Х. Новата батерия е много по-компактна от предшественика си  и използва напълно актуализирана охлаждаща система. На кратко,новата технология ще помогне на Модел 3 да стига по-далеч, без да се налага използването на голяма и тежка батерия. Разяриха се дебати дали Модел 3 ще може да се зарежда безплатно на вече разширяващата се Supercharger мрежа в САЩ.  Сега вече е ясно, че само купувачите на по-скъпите модели Модел Х и Модел S  ще могат да получат безплатнозареждане. Собствениците на Модел 3 ще трябва да плащат за всяко зареждане или да си закупят отделен пакет (може би с включен автопилот или Ludicrous mode).

Мъск вече отбеляза, че станциите за зареждане трябва да се сложат наместа, където хората се събират, като офиси или туристически пунктове, защото 90% от колите в момента се зареждат в домашни условия. Съмнявам се,че купувачите на Модел 3 ще бъдат доволни от тази новина.

Тесла потвърдиха че поръчките за Модел 3 са малко под 400 000

От Тесла потвърдиха,че действителните заявки за Модел 3 са по-малко от  отчетените. Преди известно време Илон Мъск обяви, че официалният брой на предварителните поръчки  е 373 000, но си замълча, че 400 000 поръчки са били направени само през април. Мъск  допълни, че 8000клиенти са отказали поръчката си,  а още4200поръчки са отменени по подозрение за дублиране.

Бъдещият Модел 3 може би няма да е готов до 2019 г.

Светът показа своята подкрепа за Тесла като даде на производителите над 10 милиарда долара за предварителни поръчки само през първите 36 часа. През първия ден са заявени180 000 броя от Модел 3, а числото нараства до 276 000 в началото на април. В края на същия месец Тесла Моторсвече има 400 000 предварителни поръчки, но само ограничен брой автомобили са предвидени за доставка през 2017г. Всички останали поръчки ще бъдат заявени в производствения график за 2019г. Но Мъск все пак обеща, че първите автомобили Модел 3 ще бъдат готови следващата година.

Илон Мъск даде да се разбере, че чакането за доставка наистина става все по-дълго и предупреди, че тези,които искат модела преди 2019г.  ще трябва да резервират и Модел 3 възможно най-бързо. От Тесла изчисляват, че средният Модел 3,  като цена с опции, ще струва 42 000 долара, с което привежда стойността на поръчките до над 10 милиарда. Разбира се, по всяко време клиентът може да изтегли своите 1000 долара за резервация и да отмени поръчката.

Ludicrous Mode ще бъде на разположение и на Модел 3

Аконякога е имало съмнение, че базовият модел Модел 3 няма да бъде достатъчно бърз, Мъск успокои феновете на Тесла, като обяви, че Ludicrous mode от Модел Х и Модел S ще бъде включен и към екстрите на Модел 3. Тазиновина не просто потвърди потенциалното представяне на Модел 3, но и  изясни, че Модел 3 ще има голям ценови диапазон.

Tesla Model 3 ще струва $35.000 и ще може да изминава най-малко 350 км

Модел 3 е четвърти модел на производство ( след Роудстър, Модел S и Модел Х) и беше представен на живо в Калифорния, като едновременнос това отвориха физически и онлайн магазини за поръчки. Илон Мъск официално потвърди, че новият модел ще може да изминаваот 350 километра нагоре, ще има повече версии на батерията,  и цената му ще е 35 000 долара, без данъчните облекчения.  Това автоматично подбива цената на конкурентния електромобил Шевролет Болт, който е 38 000 долара.

За сравнение с настоящите автомобили на производителя: Модел Sизминава около 480 км, Модел Х - 400 км. Като се има предвид,че новият Модел 3 ще бъде доста по-евтин от всички електромобили, 350 километра всъщност не звучат никак зле.