Новини

Основни грешки при покупка на автомобил втора ръка.
05.12.2015 00:38:15

От много години купуването на автомобил се е превърнало в страшен кошмар, от тези които ги има само по филмите. Той започва още преди покупката и обикновено завършва със скубане на коси много след това. Хората масово допускат едни и същи грешки и тази статия цели да ви подготви, какво да избягвате при покупка на употребяван автомобил.

1.Изяснете си какъв точно автомобил търсите – вид, марка, модел, специфични характеристики. - Опитайте се да сте максимално подготвени преди да започнете да търсите. Продавачите обикновено не се съобразяват с желанията на клиента и е възможно да ви объркат още повече. Да не говорим за разликите в това, какво е написано в обявите, и какво предлагат в действителност. Ако не сте запознат с технически характеристики и спецификации за автомобила, който търсите може да намерите доста подробна информация из интернет пространството. Не пропускайте и форумите, в които може да намерите информация и за положителните и за отрицателните му страни.



2. Задължително прегледайте колата преди да я купите и по възможност искайте тест-драйв. Не навсякъде ще ви разрешат да извадите колата за тест драйв, но поне може да я прегледате с опитен човек близък до вас или експерт. Елементите задължителни за проверка са: сервизната книжка, номера на рамата, кога са сменяни масло и ангренажен ремък, двигателя, светлинните индикатори на таблото, работят ли всички екстри, има ли нетипични шумове в купето, разлика в големината на фугите (което е индикация за претърпяна злополука), външни и вътрешни забележки (разлика в цвета на боята, има ли ръжда или драскотини, интериорни забележки), скоростна кутия, съединител, гуми, въздушни възглавници и др. Не пропускайте тези неща, защото от една страна може да си създадете бегла представа за предишния собственик и да прецените дали е полагал грижа за автомобила, а от друга, може да ви помогнат да смъкнете цената му.

3.Опитайте се да намалите обявената цена. - Повечето продавачи нямат против да смъкнат цената и са го предвидили. Хубаво е да се пазарите, за да може цената да отговаря на това което ще получите.

4. Никога не ходете на оглед по време на дъжд, на слаба светлина или през нощта. - Водата прикрива драскотините, а светлината е нужна, за да може автомобилът да се огледа добре навсякъде и от всички ъгли.

5. Никога не купувайте импулсивно и ако автомобилът не ви хареса или имате чувството, че нещо не е наред, бъдете готови да си тръгнете.