Новини

Ford ще представи модификацията Econetic
04.07.2011 11:39:02

Според представители на фирмата, новият икономичен и екологичен Ford Focus ще бъде с дизелов двигател с обем 1.6 литра и мощност 105 к.с. Според производителят, средния разход на гориво е 3.5 литра на 100 км. Равнището на вредни емисии е 95 г/км. За сравнение, стандартният Focus с аналогичен дизелов двигател с обем 1.6 литра и мощност от 115 к.с, има среден разход от 4.0 литра на 100 км и вредни емисии от 110 г/км.
 
От Ford поясняват, че икономичността на Focus Econetic е получена на базата на нова система за впръскване на горивото и нова турбина. Наред с това, този модел е със системата stop&start, използва технологията за регенериране на кинетичната енергия използвана от спирачката и превръщането й в електрическа. Гумите са специални, с намалено съпротивление. На таблото има индикатор, подсказващ на водача кога е най-добрия момент за превключване на скоростите. 
 
Също като стандартния Ford Focus, и версията Econetic има активни отвори в радиаторната решетка, които контролират обема на въздуха постъпващ към охладителната система. Ако компютърът „прецени”, че двигателят не се нуждае от охлаждане в момента, тези активни отвори се затварят. Според експертите от Ford, подобна технология позволява да се намалят вредните емисии от СО2 с още 2%.
 
Най-икономичният и екологичен Ford Focus ще бъде на пазара в началото на следващата година. Той ще се предлага като хечбек и като комби. 
 
 
 
 
 
източник: automedia.bg